Страви

Копчені яйця – оригінальна закуска з найпростішого продукту!

Навіть з банальних курячих яєць можна, при бажанні, приготувати незвичайну, оригінальну закуску, якщо їх піддати копченню.
У кулінарії копчені яйця використовують для приготування різних закусок і салатів. В салаті Мінськ, наприклад, копчені яйця є основним інгредієнтом.

Нічого складного в копченні яєць немає, потрібна лише коптильня і трохи часу.

У класичному варіанті копчення використовуються тільки яйця і сольовий розчин, в якому засолюють яйця протягом кількох годин. Але я був би не я, якби не придумав що-небудь від себе. Люблю, знаєте, експериментувати.

Спробую надати яйцям більш яскравий, пряний смак. Для цього я використовував часник, ще зелені насіння кропу, суміш перців, сіль. Все це справа я подрібнив, розім’яв і додав до звареним круто очищеним яйцям.

У такому вигляді яйця простояли кілька годин у холодильнику.

Копчу я завжди на вугіллі, а не на відкритому вогні. Вугілля в мангалі дають постійний, рівний жар, і до того ж можна легко регулювати температуру, рухаючи вугілля туди сюди.

Коптив на вишневій трісці, поклав дві жмені, думаю цього вистачить. Багато радять замочувати тріску, я вважаю що це неправильно. З мокрою тріски утворюється пара, що конденсується на кришці і капає чорними плямами на продукт. Суха тріска без доступу кисню у будь-якому випадку ніколи не загориться.

Коптились яйця приблизно 10 хвилин. Як тільки перестав йти дим з-під кришки, коптильню можна знімати з вогню. Не зайвим буде провітрити яйця, хоча б протягом пари годин, так піде зайвий різкий запах і гіркота. У мене часу чекати не було, і я просто промив їх холодною водою. Нічого страшного не сталося, приємний запах копчення нікуди не подівся.

Такі яйця можна навіть до пінному напою подавати, дуже оригінальна закуска вийде. Але я не особливо люблю пиво, і тому просто додав яйця в салат.

Морочитися з салатом не став, що знайшов на грядках, то і нарізав. Огірки, помідори, трохи зелені, додав натертого сиру і копчені яйця, заправив всі простим майонезом. Салат вийшов дуже смачним. Легкий аромат і смак копченостей, зробили навіть це просте блюдо незвичайним і оригінальним.